- De olie- en gasinkomsten van Rusland zijn in mei gedaald vanwege de westerse sancties tegen het land en lagere inkomsten uit de gasexport.
- De staatsinkomsten uit olie en gas daalden met 36 procent op jaarbasis.
- De inkomsten uit ruwe olie en olieproducten daalden met 31 procent, terwijl de inkomsten uit gas met 46 procent kelderden.
- Lees ook: Rusland heeft bonje met Saudi-Arabië: overvloedig aanbod Russische olie duwt olieprijs verder omlaag dan Saudi’s willen.
De Russische staat heeft in mei fors minder inkomsten gehaald uit de verkoop van olie en gas. Dat heeft te maken met de gevolgen van westerse sancties en een lagere gasexport, zo meldt persbureau Bloomberg.
Volgens het Russische ministerie van Financiën daalden de staatsinkomsten uit olie- en gas vorige maand met 36 procent ten opzichte van een jaar geleden, tot 571 miljard roebel. Omgerekend is dat 6,6 miljard euro.
De inkomsten uit ruwe olie en aardolieproducten daalden met 31 procent tot 426 miljard roebel, terwijl de inkomsten uit gas met 46 procent daalden tot 145 miljard roebel. Dat is ondanks een verhoging van de belasting die het Kremlin heft op de verkoop van olie en gas uit Rusland.
De inkomsten uit heffingen op energie vormen ongeveer een derde van de Russische begroting, die al onder druk staat door de uitgaven voor de oorlog tegen Oekraïne.
De dalende inkomsten zijn het gevolg van de westerse sancties op Russische olie, die werden ingevoerd na de invasie van Oekraïne. De sancties hebben ervoor gezorgd dat Moskou ruwe olie die per schip wordt vervoerd, slechts aan een beperkt aantal landen kan verkopen.
De grootste afnemers zijn India en China, maar die kopen Russische olie in tegen fikse kortingen.
Hogere belasting in Rusland voor energiebedrijven
Als vergelding heeft Rusland in de loop van 2022 gasleveringen aan Europa, zijn grootste markt, steeds meer beperkt. Dit heeft ervoor gezorgd dat de gasinkomsten van Rusland in mei 2023 op jaarbasis veel lager waren vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder.
Vanwege de dalende inkomsten introduceerde het Kremlin afgelopen april een nieuwe belasting voor zijn eigen energiebedrijven. In analyses van economen van de G7, een club van grote geïndustrialiseerde landen, komt naar voren dat de hogere belastingdruk voor de Russische energiesector zorgt dat er minder wordt geïnvesteerd in toekomstige productiecapaciteit.
De lagere energie-inkomsten van de Russische staat komen op een moment dat Rusland met andere economische problemen kampt. Een historisch tekort aan arbeidskrachten raakt de industriële productie, die in april met maar liefst 5 procent daalde ten opzichte van de voorgaande maand.
Volgens de Finse Centrale Bank maakt Rusland een vorm van een "omgekeerde industrialisatie" door. Het land wordt steeds meer ingericht als een oorlogseconomie, wat ten koste gaat van onder meer investeringen in innovatie en de techsector.